آیا مصرف قرص خواب عوارض دارد؟

به گزارش هوای اصفهان، بعضی از افراد شب هنگام دچار بی خوابی شده و نمیتوانند خواب راحتی را تجربه نمایند. این افراد به ناچار قرص خواب استفاده مینمایند که این قرص هم مانند دیگر داروها عوارضی در پی دارد. در ادامه به بعضی از این عوارض اشاره میکنیم.

آیا مصرف قرص خواب عوارض دارد؟

قرص خواب

هر اختلالی در به خواب رفتن، بی خوابی تلقی نمی شود، بلکه بی خوابی یا بدخوابی اگر ریشه در اختلالات روحی روانی داشته باشد با ویژگی های خاصی همراه است؛ یعنی روان شناسان، مشکل بی خوابی، بیدار شدن مکرر طی شب همراه با ناتوانی در به خواب رفتن دوباره، بیدارشدن خیلی زود در صبح و خوابی که باعث تجدید قوا نشودرا بی خوابی تلقی می نمایند.

هرچند بعضی عوامل بروز بی خوابی به آسانی قابل کنترل نیست، اما بسیاری از آنها را نیز می توان با ریشه یابی درست و بهره گیری از روش های درمانی و یاری درمانی برطرف کرد.

ابتدا باید بدانید اختلالی بی خوابی تلقی می شود که دست کم به مدت چهار هفته ادامه داشته باشد.

به گفته دکتر زهرا غلامی حیدرآبادی، روان شناس بی خوابی یا کم خوابی یک نشانه است که فرد به طور مستمر به خواب نمی رود.

بی خوابی گذرا بین چند روز تا یک هفته طول می کشد، اما بی خوابی حاد به بی خوابی اطلاق می شود که بین سه هفته تا شش ماه ادامه یابد.

در انواع مزمن بی خوابی اختلال خواب بیش از یک سال ادامه می یابد و ممکن است برای حواس فرد، اختلالات جدی ایجاد کند.

دکتر غلامی در گفت و گو با جام جم با اشاره به عوامل موثر در بروز بی خوابی می گوید: اضطراب، افسردگی، نگرانی، خشم، غم و پیش بینی رویدادی سخت و ترک خانه یا شهر و ورود به دانشگاه و هر نوع تغییر در فرایند معمول زندگی می تواند به بروز بی خوابی منجر شود. از سوی دیگر، عوامل محیطی مانند سرو صدا، نداشتن آسایش و بروز تغییرات در زمان خواب نیز می تواند با بی خوابی همراه باشد.

این روان شناس می افزاید: درد نیز از عوامل شایع شکل گیری بی خوابی بشمار می رود. به بیان دیگر شرایط جسمی مانند مسائل قلبی، تنفسی، دل درد، مسائل گوارشی، فشار خون بالا، درد مفاصل و بی اشتهایی عصبی نیز می تواند با بی خوابی همراه باشد.

زنان، بی خواب تر از مردانچرا زنان معمولا بیشتر از مردان بی خواب می شوند.

دکتر غلامی در پاسخ می گوید: تغییر اندازه ترشح هورمون ها، کاهش اندازه هورمون استروژن، نوع شغل و شیوه زندگی، افسردگی و اضطراب و نیز افزایش سن از عوامل موثر در بی خوابی خانم هاست. به همین علت می بینیم که اختلالات خواب در زنان مسن، شایع تر از مردان مسن است. اضافه وزن نیز احتمال ابتلای زنان به اختلالات خواب را افزایش می دهد.

قرص های خواب آور و بی خوابیخوب است بدانید که مصرف بعضی داروها مانند قرص های جلوگیری از بارداری، داروهای ادرار آور و قرص های لاغری با بروز اختلالات خواب همراه است، اما نکته مهمی که کمتر به آن توجه می شود، آن است که حتی قرص های خواب آور و آرام بخش نیز می تواند به بی خوابی منجر شود.

دکتر غلامی در پاسخ به این که در چه مواردی برای برطرف بی خوابی و بدخوابی به متوسل شدن به داروهای خواب آور احتیاج نیست، می گوید: داروهای آرام بخش، باعث خواب می شود، اما فرد بسرعت به آنها عادت می نماید و پس از مدتی با برهم زدن چرخه بیداری و خواب، بی خوابی دوباره باز می شود؛ البته بنزودیازپین ها و گاهی اوقات، ضدافسردگی ها با میزان کم، می تواند بخوبی بی خوابی نیمه شب به بعد را درمان کند؛ ولی از قلم نیاندازید که داروی خواب آور هرچه که باشد باید به مدت کوتاه و به شکل محدود و فقط برای چند روز تجویز شود تا فرد به آنها خو نگیرد و بتدریج آن را ترک کند.

این روان شناس تاکید می نماید: تمامی داروهای بی خوابی باید کمی قبل تر از رفتن به بستر میل شود و بعد از آن فعالیت هایی که احتیاج به تمرکز دارد مثل رانندگی و… انجام نشود. بعلاوه باید به موازات مصرف دارو، از الگو و روشی صحیح برای خوابیدن پیروی شود.

کنترل نظم خوابدر صورتی که بی خوابی در نتیجه اختلال روان شناختی مثل افسردگی، اضطراب یا بیماری جسمی باشد، باید اختلال را درمان کرد، اما شیوه هایی نیز برای نظم بخشیدن به خواب و کنترل عوامل محرک در بروز بی خوابی وجود دارد که دکتر غلامی آنها را این گونه بر می شمرد: به اندازهی که همواره می خوابید، بخوابید.

فقط زمانی به رختخواب بروید که خواب آلود هستید. اگر نمی توانید به خواب بروید، از رختخواب بیرون آمده و پس از 10 تا 15 دقیقه به رختخواب برگردید. هر روز صبح در یک زمان خاص بیدار شوید. از رختخواب فقط برای خواب بهره ببرید و طی روز چرت نزنید.

این روان شناس توصیه می نماید: باید اصول بهداشتی را بدرستی رعایت کنید، شام تان باید سبک باشد و از انجام فعالیت های مهیج، چه ورزشی و چه فکری، از ساعت پنج بعد از ظهر به بعد پرهیز کنید.

بعلاوه از مصرف قهوه، چای، کوکاکولا، ویتامین C به شکل دارو و الکل دوری کنید.

اتاق خوابتان نیز باید دمای مناسبی داشته باشد، نوشیدن یک لیوان شیر گرم، مطالعه چند صفحه کتاب و اختصاص دادن تختخواب فقط برای خوابیدن و دوری از انجام کارهای دیگر مانند تماشای تلویزیون در رختخواب یا خوردن غذا، می تواند در کنترل بی خوابی و بدخوابی بسیار مفید باشد.

منبع: سایت راستینه

منبع: راسخون

به "آیا مصرف قرص خواب عوارض دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا مصرف قرص خواب عوارض دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید