فیلبند؛ غوطه ور در اقیانوس ابرها
به گزارش هوای اصفهان، خبرنگاران: اکنون که نخستین فصل سال شروع شده و به ماه دوم نزدیک می گردد، باید رخت سفر بست و عزم سفر کرد به یکی از روستاهای ییلاقی زیبا و بکر مازندران؛ فیلبند.

بهار که از راه می آید، فصل سفر به منطقه ها ییلاقی هم از راه می رسد و باید خود را آماده سفر به منطقه های کرد که ماه های فصل سرد، نه تنها امکان سفر به آنجا نبود، بلکه حتی بعضا مسیر دسترسی به آنجا هم میسر و مقدور نبود، اما اکنون که نخستین فصل سال شروع شده و به ماه دوم نزدیک می گردد، باید رخت سفر بست و عزم سفر کرد به یکی از روستاهای ییلاقی زیبا و بکر مازندران؛ فیلبند.
جایی که جدا از آنکه نیمه دوم بهار و البته تابستانش، به غایت دلپذیر می گردد، طبیعت بکری هم دارد. از ویژگی های برجسته فیلبند، ارتفاع زیاد روستا و در نتیجه بالا بودن آن نسبت به ابرها است. اگر خود را به روستا برسانید، ابرها را در پایین پای خود خواهید یافت و تصویری اغواگرانه خواهید دید. حالا هم که از اوصاف این روستا برای تان گفتیم، بعید است درنگ کنید و زمان را برای تماشا این روستا از دست دهید!
چگونه به فیلبند برویم؟
بهتر است با خودروی شخصی رهسپار فیلبند شوید تا دچار دردسر نشوید. از مرکز تا این روستا، 186 کیلومتر راه در پیش خواهید داشت که حدود سه ساعت و نیم، به طول خواهد انجامید.برای این منظور، از تهران وارد جاده هراز شوید. بعد از رودهن و آبعلی و گزنک، رود هراز را در کنار جاده خواهید دید.
رستوران های روباز مشهد
رستوران های نزدیک حرم مشهد
فهرست وسایل سفر به مشهد با اتوبوس
تقریبا 50کیلومتر بعد از گزنک و 25کیلومتر مانده به آمل، یک خروجی در سمت راست جاده خواهید دید که به سنگچال می رسد. پس از آنکه وارد این فرعی آسفالته شدید، در همان ابتدای راه از روی پل رودخانه هراز خواهید گذشت. مسیر مستقیم را ادامه دهید تا بعد از حدود 18کیلومتر به روستای سنگچال برسید.
از سنگچال به بعد، جاده کاملا سربالایی می گردد و پیچ و قوس های بیشتری هم خواهد داشت. حدود هشت کیلومتر بعد از سنگچال، آخرین روستا یعنی فیلبند، انتظار شما را می کشد.
کجا بمانیم؟
اگر می خواهید قبل از سفر از شرایط اقامت خود مطمئن باشید، می توانید با اهالی روستا تماس بگیرید تا بتوانید در خانه هایی که در این روستا، برای گردشگران مقرر شده یا در جایگاه های ویژه برای برپاکردن چادر، شب را به صبح برسانید. تکیه ها و مسجد روستا هم می توانند گزینه های مناسبی برای شب ماندن تان باشند.در این خصوص می توانید با متولی آنها در روستا صحبت کنید.
چه سوغات بیاوریم؟
برای تهیه سوغات این منطقه می توانید سراغ فروشگاه صنایع دستی روستا بروید. جاجیم و صنایع چوبی فیلبند از اهمیت زیادی برخوردار است. بعلاوه اینجا، سیب زمینی مرغوبی هم دارد.
چه از آداب و رسوم می بینیم؟
حالا که گذشته، اما بد نیست بدانید که نوروز در میان مردم این روستا، جلوه ای خاص دارد. اگر خواستید در هفته آخر مردادماه به فیلبند بروید، مراسم سنتی کشتی لوچو را از دست ندهید.
بکر و تماشای: روستای 4247 نفری فیلبند (بر مبنای سرشماری سال 1390) در جنوبی ترین بخش مازندران قرار گرفته است. از سوی دیگر، این روستا در جنوب غربی شهرستان بابل، جنوب بخش بند پی غربی و نیز در جنوب دهستان خوش رود جای دارد.
اگر به نقشه کفش مانند بندپی غربی که این روستا در آن جای گرفته، نگاهی بیندازید، در خواهید یافت که این روستا در گوشه پایین این منطقه واقع شده و به این ترتیب، چه به لحاظ طبیعی و چه به لحاظ تقسیمات جغرافیایی، در جایی بکر و کمتر دست نخورده قرار گرفته است.
به نحوی که به سبب ارتفاع 2316 متری اش، کمتر مورد دستکاری انسان قرار گرفته و از نظرگاهی دیگر، اغلب ساکنان آن که بیشتر در فصول گرم سال به آنجا می روند بومی هستند. جنوب فیلبند را روستاهای ورزنه و نشل در برگرفته، از جنوب شرقی به روستاهای شیخ موسی، نیراسم و پاریجان می رسد و شمال غربی اش هم به روستای سنگچال ختم می گردد.
اگر خسته اید…نام این روستا، بنا بر آنچه در افواه آمده و شناخته می گردد، فیلبند است، اما به نظر می رسد صحیح آن، فیلبند باشد. فل در گویش مازندرانی به معنای خستگی و بند هم به معنای بندآمدن و نتوانستن است. علت این نام گذاری به علت ارتفاع بالای این ییلاق و کمرگاه های تندی است که عبور از آن را سخت می کند.
با این وجود نقل قول دیگری نیز درباره چرایی این نامگذاری آمده و آن، ارتفاع زیاد این روستا از سطح دریاست؛ زیرا زمستان هایش سخت و با بارش برف سنگین همراه است.
قله ای فراتر از روستا
به روستا که رسیدید، دو راه در پیش رو دارید؛می توانید شب را در یکی از کلبه های روستایی آنجا که برای مسافران در نظر گرفته شده به صبح برسانید یا پس از گشت و گذار در منطقه به پایین دست برگردید یا راه قله حصین بن را در پیش بگیرید که در ظاهر از جمله ارتفاعات مورد علاقه کوهنوردان در ارتفاع 3175 متری از سطح دریا است.
برای فتح این قله، باید بی خیال خودروی تان شوید و تقریبا هزار متر را به واقع کوهنوردی کنید. بعد از فیلبند در ارتفاع 2300 متری مکان وسیعی وجود دارد که بیشتر گروه های کوهنوردی در آنجا صبحانه می خورند. البته در شرق منطقه حصین بن کوهستان یخچال پشت قرار گرفته است و امامزاده قاسم در غرب و قله میشینه هم در جنوب آن جای گرفته است .
ناگفته نماند که این روستا، به جز امامزاده قاسم، امامزاده یحیی هم دارد که این یکی البته در خود روستا قرار گرفته است. بنابراین باید انرژی تان را به گونه ای ذخیره کنید که برای رفت و برگشت، از فیلبند تا نوک قله حصین بن، به صورت رفت و برگشت، به میزان 20 کیلومتر، تاب و توان داشته باشید.
مورد عجیب فیلبند
لطافت بهار باشد و طراوت فیلبند را از دست بدهید، گویی که به خود جفا نموده اید. سفر به این منطقه کوهستانی را در نیمه دوم پاییز و زمستان به شما توصیه نمی کنیم؛ زیرا با وجود آنکه بخش اعظم جاده منتهی به روستا آسفالت است، اما اهالی منطقه، زمستان هایی را از یاد نمی برند که سرما، دسترسی به آنجا را با مسائل زیادی همراه نموده بود.
پس چه بهتر که همین روزهای بهاری که برف های زمستان هم کم کم، رو به آب شدن گذاشته، راهی آنجا شوید. با این حال، بهار اساسا فصل عجیبی است و برای فیلبندنشینان عجیب تر؛ چراکه ممکن است در یک روز بهاری، همه پدیده های جوی از قبیل ابر و مه و باران و برف و تگرگ و رگبار و ناگهان رنگین کمان و هوای صاف و آفتابی را بدون لکه ابری تجربه کنید که البته این خود، بر جذابیت سفری که پیش رو دارید، خواهد اضافه کرد.
بگذارید از مهم ترین جاذبه این روستا برای تان بگوییم که خیلی ها فقط برای تماشای آن، راهی فیلبند می شوند. وقتی جاده ای را که انتهایش به فیلبند می رسد بالا می روید، از میان ابرها خواهید گذشت . شاید در این مسیر، چیزی از این فضا دستگیرتان نگردد، اما وقتی به منطقه مسکونی و فراتر از آن برسید، خواهید دید که تمام ابرهای منطقه را زیر پای تان گذاشته اید و حال بر فراز ابرها هستیدکه گویی در دنیایی دیگر قرار دارید.
جاذبه های تماشای فیلبند
آویشن، گلپر، گل شاه پسند، بومادران، انواع سیرچه و پیازچه، پونه، پامچال و نیز گیاهان دارویی به ویژه در اردیبهشت و خرداد در این منطقه می رویند. بعلاوه قارچ های خوراکی خوشمزه ای انتها تابستان و شروع پاییز در دامنه های فیلبند می روید.
سیب زمینی فیلبند خوش خوراک و لذیذ است. از غذاهای پر هوادار فیلبند آش دوغ است . فیلبند چشم اندازی بی نظیر دارد و به راستی یکی از جلوه گاه های زیبا و شگفت انگیز طبیعی است؛ به ویژه هنگامی که بر فراز شخاک ایستاده باشید. ایستادن بر فراز شخاک، جایگاه ویژه و بی مانند فیلبند را به روشنی آشکار می سازد.
زمان هایی از روز ابری سفید تمام پایین دست را فرا می گیرد. گویی دریایی از ابر و مه در پایین پدید آمده است. همین که ابرها کنار می روند، چشم اندازی فراخ که تا دورترین دامنه های دشت و شهر و دریا گسترده، رخ می کند. هنگامی که روی شخاک و رو به شمال می ایستید، از شرق تا غرب، شهرهای نکا، ساری، قائمشهر، بابل، آمل، محمودآباد، نور و رویان و همه شهرهای کوچک، شهرک ها و روستاهای آنها زیر پای شماست.
در ساعت هایی از روز، مه چنان روستا را دربر می گیرد که چشم چشم را نمی بیند. آب برآمده از چشمه های دل کوه به راستی گواراست. نوشیدن یک لیوان چای اگر با نان سنتی تنوری فیلبند همراه باشد، یکی از برترین تجربه های نوشیدنی است.
منبع: توریسم آنلاین