کاربرد انواع دهانشویه چیست؟

به گزارش هوای اصفهان، انواع دهانشویه ها چه کاربردی دارند؟ کدام دهانشویه برای دندان ها مناسب است؟ پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، استفاده از دهانشویه می تواند ظاهری زیبا و تمیز به دندان شما ببخشد. اما همه دهانشویه ها به طور یکسان ساخته نمی شوند و انواع مختلفی دارند.

کاربرد انواع دهانشویه چیست؟

بسته به مواد تشکیل دهنده دهانشویه، بعضی از آن ها برای مسائل دهان و دندان موثرتر هستند. طیف متنوعی از انواع دهانشویه برای انتخاب وجود دارد که شما می توانید از دندانپزشک مشاوره بگیرید تا متناسب با احتیاج دندان خود مدل دهانشویه را انتخاب کنید. در ادامه مطلب به معرفی و کاربرد انواع دهانشویه و بعلاوه مقایسه انواع دهانشویه ها پرداخته ایم. برای اطلاعات بیشتر تا آخر مطلب با مجله هوای اصفهان همراه شوید.

انواع دهانشویه

بر اساس کاربرد انواع دهانشویه، در یک تقسیم بندی کلی دو نوع دهانشویه وجود دارد که عبارتند از: زیبایی و درمانی. بسته به نوع فرمولاسیون، دهانشویه های درمانی با نسخه و بدون نسخه در دسترس هستند. دهانشویه های درمانی دارای مواد فعالی هستند که به کنترل یا کاهش شرایطی مثل بوی بد دهان، التهاب لثه، پلاک و پوسیدگی دندان یاری می نمایند.

مواد فعالی که ممکن است در انواع دهانشویه استفاده شوند عبارتند از:

  • ستیل پیردینیم کلراید
  • کلرهگزیدین
  • روغن ضروری
  • فلوراید
  • پراکسید

در مقابل، دهانشویه های زیبایی به طور موقت بوی بد دهان را کنترل می نمایند و رایحه دلپذیری بر جای می گذارند؛ اما هیچ کاربرد درمانی یا بیولوژیکی فراتر از فواید موقتی ندارند. 5 مدل دهانشویه وجود دارد که عبارت است از:

1. دهانشویه آرایشی

وقتی دنبال چیزی هستید که به دهان شما بوی تازه تری بدهد، دهانشویه آرایشی همان چیزی ست که احتیاج دارید. اگر بلافاصله بعد از مسواک استفاده گردد، برای شستشوی ذرات غذا عالی ست، اما خاصیت کشتن میکروب را ندارد.

2. دهانشویه فلوراید

فلوراید سدیم یک ماده شیمیایی ست که به مبارزه با پوسیدگی دندان یاری و در این فرایند دندان ها را محکم و بادوام می نماید. دهانشویه فلوراید، این ماده شیمیایی را به عنوان بخشی از فرمول خود دارد و هدف آن یاری به حفظ سلامت دندان هاست.

یکی از معایب این مدل از دهانشویه، استفاده بیش از حد فلوراید در زمان فراوری است. فلوراید بیش از حد می تواند منجر به شنمایندگی استخوان ها و افزایش شکستگی گردد، بعضی از مسائل تیروئید را تشدید کند و حتی در زنان باردار باعث تولد نوزادان با آی کیو پایین گردد. اگر از اندازه کمی فلوراید در دهانشویه استفاده گردد فواید بیشتری خواهد داشت.

3. دهانشویه ضدعفونی نماینده

برای افراد مبتلا به عفونت های دهان، دهانشویه ضدعفونی نماینده حاوی کلرهگزیدین گلوکانات می تواند یاری نماینده باشد. این ماده شیمیایی از رشد باکتری در دهان جلوگیری می نماید. انواع دهانشویه ضدعفونی نماینده به بهبود زخم های دهان و جلوگیری از بوی بد دهان یاری می نمایند؛ اما بهتر است فقط برای مدت کوتاهی بهره ببرید. استفاده طولانی مدت می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها گردد.

4. دهانشویه طبیعی

بسیاری از افراد با الکل و مواد شیمیایی مشکل دارند و مواد طبیعی را ترجیح می دهند. در فرمول دهانشویه طبیعی از الکل یا فلوراید استفاده نمی گردد؛ اما می تواند فواید مشابه دهانشویه های شیمیایی را داشته باشد.

بیشتر فرمول های تجاری دهانشویه های طبیعی شامل روغن های ضروری، نمک، گیاهانی مانند سرخارگل، گل همواره بهار، نعناع و آلوئه وراست. اگر دوست دارید دهانشویه ملایم تری داشته باشید می توانید آن را در خانه درست کنید. آب مقطر و جوش شیرین را با هم مخلوط و بعد از مسواک زدن برای شستشوی دهان خود بهره ببرید. اگر احساس کردید به چیزی بیشتر از آن احتیاج دارید، کمی نمک دریایی یه مخلوط اضافه کنید.

5. دهانشویه با نسخه دندانپزشک

برای بیماران مبتلا به بیماری لثه، دهانشویه، دارویی جدی محسوب می گردد و استفاده از آن فقط برای تازه کردن نفس نیست. این دهانشویه ها بسیار قوی و حاوی کلرهگزیدین در دوز تجویزی هستند. این نوع دهانشویه ها برای مبارزه با التهاب لثه و کاهش تورم و خونریزی ست.

دهانشویه قوی برای مبارزه با پریودنتیت، نوع شدیدتر بیماری لثه، قابل استفاده نیست. در این مرحله، دندان بیمار در حساسیت بسیار بالایی قرار گرفته است. با این حال، در مراحل اولیه بیماری لثه، دهانشویه قوی می تواند باکتری های مضر دهان را از بین ببرد. در یک آنالیز، پس از 6 ماه استفاده از این دهانشویه ها، بیماران مورد آزمایش قرار گرفتند و متوجه شدند که سطح باکتری دهان آن ها تا 97 درصد کاهش یافته است.

راهنمای انتخاب برترین دهانشویه

برای انتخاب بهتر دهانشویه بهتر است نکات زیر را مدنظر داشته باشید:

توجه به برچسب

حتما برچسب روی انواع دهانشویه ها را به دقت نگاه کنید و بخوانید. مارک های مختلف دهانشویه، غلظت های متفاوتی دارند و برای بعضی از مدل ها ممکن است احتیاج باشد آن را با آب رقیق کنید. اصولا روی برچسب راهنما این نکته که با آب رقیق گردد یا خیر نوشته شده است و اگر شما به این نکته توجه نکنید و دهانشویه را با آب رقیق کنید، ممکن است فواید میکروب کشی آن از بین برود.

وجود یا عدم وجود الکل

الکل در ساختار بسیاری از انواع دهانشویه ها دیده می گردد که اگر اندازه زیادی بلعیده گردد می تواند مشکل ساز گردد. اگر می خواهید یک دهانشویه برای کل اعضاء خانواده بخرید و خانواده شما شامل بچه ها یا نوجوانان مدرسه ای می گردد، شاید احتیاج داشته باشید محصولات بدون الکل را انتخاب کنید.

اندازه حساسیت لثه

برای افرادی که لثه های حساسی دارند ممکن است مواد موجود در بعضی دهانشویه ها اذیت نماینده باشد یا ممکن است بعد از بعضی عمل های دهان و دندانی، لثه ها برای مدت کوتاهی حساس شوند. پس هنگام انتخاب دهانشویه باید این نکته را در نظر داشته باشید و متناسب با شرایطتان محصول را بخرید. دهانشویه های طبیعی حاوی موادی مثل آلوئه ورا یا بابونه می توانند انتخاب مناسبی باشند.

نحوه استفاده از دهانشویه

بسیاری از دندانپزشکان بر این باورند که دوبار مسواک زدن در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید برای محافظت از دندان کافی ست؛ اما اگر مستعد پوسیدگی هستید، می توانید علاوه بر مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، از دهانشویه حاوی فلوراید بهره ببرید.

دهانشویه جایگزین مسواک زدن نیست. هیچ دهانشویه ای نمی تواند جایگزین مسواک زدن و مراقبت های دیگر دندان گردد. بنابراین حتی اگر به توصیه دندانپزشک از دهانشویه استفاده می کنید، همچنان باید از روال مراقبت کامل دهان خود برای حفظ سلامت دندان پیروی کنید. یکی از نکات استفاده صحیح از دهانشویه این است که در مدت زمان مناسب آن را در دهان بچرخانید.

بیشتر دهانشویه ها باید به مدت 30 ثانیه تا یک دقیقه در دهان چرخانده شوند. بعضی از مطالعات نشان می دهد که دهانشویه فلوراید می تواند مکمل مسواک زدن روزانه با خمیر دندان حاوی فلوراید باشد. مراحل استفاده از دهانشویه به توضیح زیر است:

  • از اندازه تعیین شده روی برچسب یا طبق دستور دندانپزشک بهره ببرید.
  • دهان خود را بسته نگه دارید و محلول را به خوبی در دهان بچرخانید.
  • دهانشویه را قورت ندهید؛ زیرا فلوراید موجود در انواع دهانشویه می تواند سمی باشد. مراقب باشید و دهانشویه را از دهان به بیرون بریزید.
  • برای این که دهان و دندان ها از فلوراید، حدبیشتر استفاده را ببرند باید صبر کنید. بعد از استفاده از دهانشویه، حداقل تا 30 دقیقه از خوردن، نوشیدن یا سیگارکشیدن خودداری کنید.

سخن پایانی

با آنالیز کاربرد انواع دهانشویه و مقایسه انواع دهانشویه ها به این نتیجه می رسیم که انتخاب دهانشویه بستگی به احتیاج شما از استفاده آن دارد. بعضی فقط برای برطرف بوی بد دهان از دهانشویه استفاده می نمایند و بعضی دیگر احتیاج به کاربردهای درمانی دهانشویه دارند.

استفاده از دهانشویه برای بچه ها کمتر از 6 سال توصیه نمی گردد، مگر این که به وسیله دندانپزشک تجویز گردد. در این سنین ممکن است بچه ها اندازهی از محلول دهانشویه را قورت بدهند که می تواند باعث بروز عوارض جانبی مثل تهوع، استفراغ و مسمومیت گردد.

اگر مطمئن نیستید کدام دهانشویه به برترین شکل احتیاجهای بهداشت دهان و دندان شما را برآورده می نماید، از دندانپزشک یاری بگیرید تا به شما پیشنهاداتی را ارائه دهد. نظر شما درباره استفاده از دهانشویه چیست؟ کدام مدل از انواع دهانشویه را ترجیح می دهید؟ منتظر نظرات شما هستیم.

منبع: اسنپ مارکت

به "کاربرد انواع دهانشویه چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاربرد انواع دهانشویه چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید